Samboka

Samboka on keinotekoinen uralilainen kieli, joka sai alkunsa kiinnostuksesta suomensukuisia kieliä kohtaan. Se on tehty helpottamaan uralilaisiin kieliin tutustumista. Sambokan kielellä on kuvattu Suonsilmä-lyhytelokuva.

Samboka välikielenä

Uralilaiset kielet on maantieteellisesti laaja kieliperhe, joka yltää kaukaa Jäämeren rannalta Uralvuorten itäpuolelta Itämeren rannalle ja etelässä Karpaattien altaalle. Ne kaikki ovat saaneet alkunsa samasta alkukielestä, uralilaisesta kantakielestä, jota arvioidaan puhutun Volgan ja Jenisein välisellä seudulla noin 5000 vuotta sitten.

Samboka on keinotekoinen uralilainen kieli. Se on rakennettu siten, että se olisi voinut kehittyä kantauralista luonnollisestikin esimerkiksi jonkin vaeltelevan kansan kielenä.

Samboka on eräänlainen välikieli, jossa on yhteisiä piirteitä kaikkien uralilaisten kielten kanssa. Se muistuttaa varsinkin suomalais-ugrilaisia kieliä, kuten alla olevia näytelauseita vertailemalla voi havaita.

Samboka Eleva kala ujs ved alna.
Suomi Elävä kala ui veden alla.
Unkari Eleven hal úszik a víz alatt.
Viro Elav kala ujub vee all.
Võro Eläv kala ujos vii all.
Mokša Эряй кал ведь ала уйи.
(Erjai kal vedj ala uji.)
Ersä Эриця кал ведь ало уйи.
(Eritsja kal vedj alo uji.)
Mari Илыше кол вӱд йымaлне ия.
(Ilïše kol vüd jïmalne ija.)
Udmurtti Улеп чориг ву улын уя.
(Ulep čorĭg vu ulĭn uja.)

Sambokaa on suhteellisen helppo oppia ja käyttää, koska se on suureksi osaksi tuttua mutta myös säännöllistä ja yksinkertaista, kuten vain keinotekoinen kieli voi olla.

Sambokan ääntämisohjeet (PDF-tiedosto)

Sambokankielisiä teoksia

  • Suonsilmä-lyhytelokuva (2023) on kuvattu kokonaan sambokaksi.
  • Yelling Rosan runosivuilla on kolme runoa sambokaksi.

(c) Risto Kupsala, 2022–2023