To Be Seen

Yksityisnäyttely Köysiratagalleriassa huhtikuussa 2017

To Be Seen -teoskokonaisuus koostuu neljästä videoteoksesta, joista kukin luo näkökulmaa kauneusrutiineihin. Teoskokonaisuuden työstäminen alkoi todistusaineiston dokumentoimisesta naiseudestani, mutta sittemmin kiinnostuin enemmän siitä, miksi ylipäätään teen kauneusrutiinejani. Pohdin muun muassa sitä, miten yhteiskunnalliset ja sosiaaliset normit ― etenkin naisruumiiseen kohdistuvat ihanteet ja epäihanteet ― ulottuvat yksityiselle alueelle; miten suhtaudun kehoani kohtaan ja miten kohtelen sitä arjessani. Kyseenalaistin myös kauneusrutiinieni tarpeellisuutta elämässäni.

 

 

TEOKSET

My Pussy Is Too Hairy, 2017

My Pussy Is Too Hairy, 2017. 170 x 300 cm. Yksikanavainen videoinstallaatio, 00:15:07, stereo. Still-kuva videosta.

 

Teos viittaa sosiaalisiin odotuksiin siitä, millaisena naisen keho ― tässä tapauksessa häpy ― tulisi näyttää. Naiselle ei ole sallittua olla liian karvainen.

Teos on toteutettu videokuvaamalla häpykarvojen ajelua. Kuva on rajattu jalkoihin, joiden päälle ja myös alustaan alkaa varista karvoja. Teoksen pituus on yhteneväinen karvanajotapahtuman kanssa. Videon ääni muodostuu karvanajokoneen surinasta.

 

 

Brevity, 2017

Brevity, 2017. 250 x 120 cm. Yksikanavainen videoinstallaatio, jatkuva luuppi. Installaationäkymä.

 

Videon pullo viittaa tiimalasi-symboliin, jota on käytetty Vanitas-aiheisissa asetelmamaalauksissa 1600-luvulla. Vanitas-maalaukset muistuttavat ihmisen kuolevaisuudesta, elämän lyhyydestä ja maallisen rikkauden katoavaisuudesta. Tiimalasi symboloi erityisesti elämän lyhytaikaisuutta (the brevity of life), mistä teoksen nimi juontuu. Teos johdattaa ihmisen kuolevaisuuden äärelle. Mikä on turhaa ja mikä tärkeää, kun olemme tässä maailmassa vain hetken?

Teos on animaatio, jota varten kuvasin kosmetiikkapurkkejani aamu- ja iltatoimien yhteydessä noin kuuden kuukauden ajan. Yhdistin kuvat liikkuvaksi kuvaksi, jolloin purkit kuluvat täydestä tyhjiksi. Animaatio heijastetaan kankaalle keskelle näyttelytilaa, jolloin teosta voi katsoa sekä edestä että takaa. Teos on äänetön.

 

 

Repeating Performatives I: Circulation, 2017. Kolmikanavainen video, jatkuva luuppi, mono. Installaationäkymä.

 

Teossarjan nimi (Repeating Performatives) viittaa yhdysvaltalaisen filosofin ja feminismin teoreetikon Judith Butlerin performatiivisuuden käsitteeseen. Performatiivisuus tarkoittaa yksinkertaistettuna sitä, että sukupuoli on toistuvia performatiiveja eli tekoja. Tässä teossarjassa performatiivit ovat naisellisia kauneusrutiineja. Teossarjan ensimmäiseen osaan valikoitui kauneusrutiineista meikkaaminen ja meikin poistaminen. Meikkisieneen kertyy meikkivoidetta ja puuteri kuluu loppuun. Silmästä pyyhitään meikit pois. Rutiinien toistuminen vaikuttaa osaltaan päättömältä: meikkiä lisätään ja sitten poistetaan uudelleen ja uudelleen.

Kuvasin meikkisientä ja puuteria meikkaamisen yhteydessä noin kolmen kuukauden ajan ja loin kuvista animaation. Teoksen äänimaisema perustuu meikinpoistovideoon.

 

 

Repeating Performatives II, 2017. Kaksikanavinen video, 00:12:04, mono. Installaationäkymä.

 

Teossarjan toiseen osaan valikoitui performatiiveiksi kynsien viilaus ja hiusten harjaaminen, sillä pyrin kiinnittämään katsojan huomion ruumiin ”eritteisiin”, kuten karvoihin. Teoksen taustalla on ajatus siitä, että ruumis tuottaa karvaa, kynsiä, hikeä yms., vaikka ”eritteiden” muodostumista pyritään hallitsemaan kauneusrutiineilla.

Hiusten lisääntyminen harjaan on animaatio. Kuvasin harjaa noin kolmen kuukauden ajan päivittäisen hiusten harjaamisen yhteydessä ja liitin kuvat yhteen liikkeen vaikutelman esittämiseksi. Teoksen ääni on peräisin kynsien viilaus -videosta.

 

 

KATSO VIDEOT

Video My Pussy Is Too Hairy.
Animaatio videoinstallaatiossa Brevity.Installaationäkymä kolmikanavaisesta videosta Repeating Performatives I: Circulation.Installaationäkymä kaksikanavaisesta videosta Repeating Performatives II.