Kankaan paino

Teoskokonaisuus Galleria Huudossa 11.5.–4.6.2023

 

Kankaan paino, 2023. Teoskokonaisuus. Installaationäkymiä.

 

Aloitin tutustumisen pukeutumiseni kestävyyteen vuonna 2018, jolloin tyhjensin vaatekaappini asusteista, jalkineista ja vaatteista, jotka olivat lojuneet siellä käyttämättöminä odottaen hävittämistä tai kierrättämistä. Kirjasin ylös näistä pukineista löytyviä tietoja ja täydensin niitä tiedonmurusilla, joita löysin verkosta ja muistini sopukoista. Punnitsin pukineet, joiden yhteispainoksi kirjasin 21,8 kg.

Tein samaan tapaan laajemman inventaarion koko vaatekaappini sisällöstä vuonna 2020. Tuolloin punnitsin vaihtelevassa käytössä olleiden pukineiden yhteispainoksi 38,9 kg. Tämän inventaarion myötä halusin tietää enemmän pukineistani ja niiden matkasta vaatekaappiini sekä siitä, millaisia vaikutuksia pukineillani ja pukeutumistottumuksillani on ekologiseen ja sosiaaliseen ympäristöön. Samalla etsin keinoja kuluttaa toisin. Hankin vähemmän pukineita ja käytin jo omistamiani pukineita pitempään. Vuosina 2020–22 ostin pukineita vain 2,2 kg edestä.

Vuoden 2022 lopussa omistin yhteensä 62,9 kg pukineita.

Kankaan paino -näyttelyn aiheena on pukeutumisen kestävyys. Näyttely on kokonaisuus, joka käsittelee henkilökohtaista dataa pukeutumisesta ja koostuu eri menetelmin toteutetuista osista. Tekstiilityö- ja videopohjaiset osateokset välittävät informaatiota pukineista ja niiden valmistuksesta, hankinnasta, käytöstä ja hävittämisestä. Kokonaisuuteen sisältyy Instagram-julkaisuja, jotka ovat nostoja yksittäisistä vaatteista ja haastavat vaatteiden valmistajia läpinäkyvämpään liiketoimintaan. Näyttelytilassa on myös työpaja, jossa voi tehdä vaatepaikkoja kirjomalla luontoaiheita tilkkuihin.

Taiteellista työskentelyäni ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus, Turun kaupungin kulttuurilautakunta ja Visuaalisen taiteen edistämiskeskus VISEK. Olen saanut apua näyttelyn toteuttamiseen myös perheen jäseniltä ja ystäviltä. Sydämellinen kiitos tuesta!

Osateokset

 

Infograafeja pukineiden elinkaaresta, 2023. 00:08:35, stereo.

 

Pukineiden omistusaika, osa 2: Vuoden 2020 jälkeen hankitut pukineet, pukineiden paino 2,2 kg

Pukineiden omistusaika, osa 2: Vuoden 2020 jälkeen hankitut pukineet, pukineiden paino 2,2 kg, 2023.  25 x 35 x 9 cm.

Raakapuuvillakangas, kierrätetyt lakanat, muovi ja puu.

 

Pukineiden omistusaika, osa 1: Vuoden 2020 inventaarion pukineet, pukineiden paino 38,9 kg

Pukineiden omistusaika, osa 1: Vuoden 2020 inventaarion pukineet, pukineiden paino 38,9 kg, 2020–2023. Vaihteleva koko.

Raakapuuvillakangas, kierrätetyt lakanat ja vaatteet, säärystimet, kenkä, polyesterilanka ja -nauha, puuvillanaru, juuttinaru, paperi, tekstiiliväri ja puu.

 

Seinälle ripustetut tekstiilityöt ilmentävät vaatekaappini volyymiä ja pukineiden omistusaikaa. Kukin kankainen pystylinja merkitsee tietyn pukineen omistamisen aikajanaa. Aikajanojen yläpäässä on vuosi 2022. Punaiset merkit aikajanoissa, mukaan lukien punainen vaakalinja, merkitsevät vuosien vaihdetta. Aikajanojen pituus vaihtelee kyseessä olevan pukineen hankinta-ajan mukaan. Aikajanojen värikoodit, jotka on avattu kirjoitusalustassa olevassa tulosteessa, merkitsevät seuraavaa: luonnonvalkoinen kertoo pukineen olleen aktiivisessa käytössä, vaalean ruskea ilmentää pukineen olleen käyttämättä ja vaihtelevat värit merkitsevät vaatteen käytön loppumista. Vaihtelevat värit ovat peräisin kyseisen vaatteen kankaasta. Muutamien aikajanojen alapäässä riippuu tulostettuja qr-koodeja, jotka johtavat Instagram-julkaisuihin. Julkaisuissa esitellään yksittäisiä pukineita kuvineen ja tietoineen, ja ne osallistuvat eettisesti ja ekologisesti kantaaottaviin sosiaalisen median kampanjoihin, kuten Fashion Revolution -liikkeen #WhoMadeMyClothes -kampanjaan.

 

Pukineiden punnitus: Vuoden 2020 inventaarion pukineet, niiden polyesteri- ja puuvillakuitujen määrä sekä näiden kuitujen valmistuksen ja kankaankudonnan vedenkulutus, 2020–2023. 01:20:08, stereo. Näytevideo.

 

Vaalean verhoillun jalustan päällä on neljä eri väristä laatikkoa, joiden päällä on kahvat.

Pukineiden valmistusmateriaalien alkuperä, pukineiden paino 62,9 kg, 2023. 62 x 120 x 80 cm. Puuvillakangas, kierrätetyt kankaat, paperi, juuttinaru, puu ja painot.

 

Teoksessa Pukineiden valmistusmateriaalien alkuperä, pukineiden paino 62,9 kg taiteenkokijalla on mahdollisuus kokeilla kehollisesti, paljonko kukin kolmiulotteisen kaavion sektori painaa, nostamalla sektoreita kahvoista. Sektorit on painotettu vastaamaan kilomääräistä osuutta pukineiden kokonaispainosta.

 

Tekstiiliveistoksessa laukusta nousee vaatteita, jotka kaartuvat kaarelle ja muuttuvat vaatesuikaleista muodostuvaksi ryöpyksi.

21,8 kg tuhlausta: Vuonna 2018 käytöstä poistetut pukineet, 2018–2022. Vaihteleva koko. Taiteilijan käytössä olleet pukineet.

 

Pöydän päällä on työpajatarvikkeita ja taustalla on ripustettuna seinälle kirjonnan keinoin toteutettuja vaatepaikkoja.

Työpaja: tee luontoaiheinen vaatepaikka!, 2023. Tee-se-itse-konseptilla toimivassa työpajassa koristellaan kangastilkkuja kirjonnan keinoin.

 

Teoskokonaisuus Galleria Rajatilassa 2.–19.9.2023

 

Kankaan paino -näyttely oli esillä lähes samanlaisena kokonaisuutena Galleria Rajatilassa. Kokonaisuus täydentyi yhdellä uudella teoksella ja uusilla Instagram-julkaisuilla. Työpajan toteutus muuttui yksipäiväiseksi. Taiteellista työskentelyäni tätä näyttelyä varten tuki Taiteen edistämiskeskus.

 

Kiitos, 2023. 160 x 120 x 7 cm. Taiteilijan käytössä olleet pukineet, maalattu puu, lanka ja neula.

 

Kankaan paino, 2023. Teoskokonaisuus. Installaationäkymiä.