Intervention II: Cotton

Teos koostuu yksikanavaisesta videosta ja käsinpesussa hajonneista käytetyistä Pirkka- ja Rainbow-merkkisistä vanulapuista. Kuvasin meikinpoistossa käyttämiäni vanulappuja ja videoin niiden pesun ja kuivatuksen teosta varten. Teoksen toteutus on väliin tuleminen tavanomaiseen vanulappujen käyttöön. Yleensä otan vanulapun paketista, käytän sitä meikin putsaamiseen kasvoiltani ja heitän sen sitten roskiin sen kummemmin pohtimatta vanulapuissa käytetyn puuvillan alkuperää ja elinkaarta. Tämän sijasta käytän vanulappuja aiheena ja materiaalina teoksessa. Teos kiinnittää katsojan huomion arkisen tavaran kulutukseen ja kertakäyttöisten tuotteiden tuhlaavuuteen.

Teoksessa kuvat likaisista vanulapuista vaihtuvat ja käytetyt vanulaput pestään ja kuivatetaan videossa. Video esitetään projektiona ja puuvillamassa sijoitetaan sen läheisyyteen jalustan päälle. Videon äänimaisema pohjautuu vanulappujen käsittelyn luontaisiin ääniin.

Intervention II: Cotton, 2020.

Intervention II: Cotton, 2020. Vaihteleva koko. Yksikanavainen video (00:23:44, stereo) ja pestyt käytetyt Pirkka- ja Rainbow-merkkiset vanulaput. Installaationäkymä.


Intervention II: Cotton, 2020.

Yksikanavainen video, 00:23:44, stereo.

Intervention II: Cotton -teos oli esillä yksityisnäyttelyssäni Consumer Intervention (B-galleria, Turku) marraskuussa 2020. Näyttely on taiteellinen väliin tuleminen kuluttamiseen ja alku sen tiedostamisessa, millaisia globaaleja vaikutuksia kuluttamisella on ja millaisia ongelmia siihen liittyy. Tutkin teoksillani kulutustottumuksiani, ostamiani kauneudenhoitotuotteita ja vaatteita sekä tarkastelen itseäni osana globaalia markkinataloutta. Puutun tavanomaiseen kulutuskäyttäytymiseeni, sillä toisin tekeminen etäännyttää totutuista tavoista ja avaa uusia näkökulmia. Millaista maailmaa osaltani rakennan kulutuskäyttäytymiselläni? Millainen toimijuus olisi minulle mahdollista ja mielekästä kapitalistisessa yhteiskunnassa?