Consumer Intervention oli esillä B-galleriassa Turussa marraskuussa 2020. Näyttely oli taiteellinen väliin tuleminen kuluttamiseen ja alku sen tiedostamisessa, millaisia globaaleja vaikutuksia kuluttamisella on ja millaisia ongelmia siihen liittyy. Tutkin teoksillani kulutustottumuksiani, ostamiani kauneudenhoitotuotteita ja vaatteita sekä tarkastelin itseäni osana globaalia markkinataloutta. Puutuin tavanomaiseen kulutuskäyttäytymiseeni, sillä toisin tekeminen etäännyttää totutuista tavoista ja avaa uusia näkökulmia. Pohdin, millaista maailmaa osaltani rakennan kulutusvalintojeni kautta ja millainen toimijuus olisi minulle mahdollista ja mielekästä kapitalistisessa yhteiskunnassa. Näyttely koostui kolmesta teoksesta, joiden valmistusta tukivat Suomen Kulttuurirahaston Varsinais-Suomen rahasto sekä TOP-Säätiö.
Teokset
Repeating Performances: Body Control, 2020. 73 x 229 cm. Yksikanavainen video (jatkuva luuppi, stereo). Installaationäkymä.
Repeating Performances: Body Control -teoksen taustalla on ajatus siitä, että ihmisen keho tuottaa hikeä, karvaa ja kynsiä, ja ruumis rappeutuu vähitellen ajan saatossa. Ihminen pyrkii hallitsemaan kehoaan rutiininomaisesti, yhtäältä taistellakseen rappeutumista vastaan ja toisaalta tavoittaakseen sosiaalista hyväksyntää. Keho on kuitenkin itsepintainen eikä lakkaa tuottamasta “eritteitä” ihmisen pyrkimyksistä huolimatta. Ajan saatossa keho kuluu vääjäämättömästi. Miten oikein käytämme hupenevaa aikaamme?
Teoksessa on kolme näytöstä, joista kukin ilmentävät kehonhallintaa ja ajan kulua. Näytöksessä on rinnastettu video kauneusrutiinista ja animaatio kauneusrutiineihin liittyvistä tuotteista ja ruumiinosista. Kuvasin animaatioita varten hajuvesipulloa, hiusharjaa ja varpaitani päivittäin muutaman kuukauden ajan. Ensimmäisessä näytöksessä rinnastetaan deodorantin levittäminen kainaloon (video) ja hajuvesipullon tyhjentyminen (animaatio), toisessa kulmakarvojen nyppiminen sekä kynsien ja varvaskarvojen kasvaminen ja kolmannessa hiusten letittäminen ja hiusten lisääntyminen harjaan. Teoksen äänimaisema perustuu kauneusrutiinien luontaisiin ääniin.
Intervention I: Inventory of My Wardrobe, 2020. Tekstiilityö, tulosteet ja yksikanavainen video. Installaationäkymä.
Tein inventaarion vaatekaappini sisällöstä vuonna 2020. Tämän inventaarion myötä puutuin tavanomaiseen kuluttamiseeni. Tavallisesti ostan vaatteet kaupasta ja käytän niitä, kunnes ne jäävät lojumaan vaatekaappiin tai heitän ne menemään. En juuri mieti, mikä on vaatteen tarina: mistä ne tulevat ja minne ne joutuvat. Nyt teinkin vaatteista perusteellisen listauksen, punnitsin niitä vaa’alla ja tein niiden pohjalta teoksen. Teos koostuu neljästä osasta: tekstiilityöstä, tulosteista, videosta ja Instagram-julkaisuista.
Tekstiilityö ilmentää vaatteiden omistusaikaa ja vaatekaapin volyymiä, mikä käsittää yhteensä 275 vaatekappaletta. Kukin kangasrimpsu edustaa yhtä tai useampaa vaatekappaletta. Vaalea osa ilmentää vaatteen käyttöaikaa ja tumma osa aikaa, jolloin vaate ei enää ole ollut käytössä. Kangasrimpsujen pituus vaihtelee niiden omistusajan mukaan 10 cm vastatessa yhden vuoden pituutta. Rimpsujen alapäähän on painettu vaatteen ostovuosi. Henkareiden rivistö ilmentää vuoden 2020 loppua.
Tulosteissa esittelen vaatekaappini sisältöä painon kautta. Kuinka monta grammaa eri materiaaleja on? Kuinka monta grammaa vaatteita on valmistettu eri maissa? Montako grammaa vaatetta mitäkin valmistajaa on? Lisäksi tarkastelen vaatekaapin sisältöä piirakkakaavioiden kautta lähinnä vaatteiden hankintaa ja käyttöä. Tulosteiden välissä on video, jossa punnitaan koko vaatekaapin sisältö. Vaaka ja puntaroiminen toimivat symbolisena elementtinä teoksessa; mitä kaikkea teoksella oikeastaan punnitaan?
Linkit tulosteisiin:
Tuloste 1, paino
Tuloste 2, piirakkakuviot
Teokseen sisältyy myös Instagram-julkaisuja, jotka ovat nostoja yksittäisistä vaatteista. Julkaisujen alustana on @riikkas_wardrobe-tili. Julkaisuissa kerrotaan tarkempia tietoja vaatteista kuvan kera ja niissä on mukana niihin räätälöityjä hashtageja, kuten Fashion Revolution -liikkeen kampanjaan liittyvät tagit #whomademyclothes ja #whatsinmyclothes. Yhtäältä julkaisut toimivat esimerkkinä siitä, mitä yksilö voi tehdä edistääkseen kestävää vaateteollisuutta. Toisaalta ne ovat aktivismia ja haastavat vaatteiden valmistajia läpinäkyvämpään liiketoimintaan.
Intervention II: Cotton, 2020. Yksikanavainen video (00:23:44, stereo) ja pestyt Pirkka- ja Rainbow-merkkiset vanulaput. Installaationäkymä.
Intervention II: Cotton -teos koostuu yksikanavaisesta videosta ja käsinpesussa hajonneista käytetyistä Pirkka- ja Rainbow-merkkisistä vanulapuista. Kuvasin meikinpoistossa käyttämiäni vanulappuja ja videoin niiden pesun ja kuivatuksen teosta varten. Teoksen toteutus on väliin tuleminen tavanomaiseen vanulappujen käyttöön. Yleensä otan vanulapun paketista, käytän sitä meikin putsaamiseen kasvoiltani ja heitän sen sitten roskiin sen kummemmin pohtimatta vanulapuissa käytetyn puuvillan alkuperää ja elinkaarta. Tämän sijasta käytän vanulappuja aiheena ja materiaalina teoksessa. Teos kiinnittää katsojan huomion arkisen tavaran kulutukseen ja kertakäyttöisten tuotteiden tuhlaavuuteen.
Projektiossa kuvat likaisista vanulapuista vaihtuvat ja käytetyt vanulaput pestään ja kuivatetaan videossa. Videon äänimaisema pohjautuu vanulappujen käsittelyn luontaisiin ääniin. Projektion edessä jalustan päällä on pesussa hajonneet käytetyt vanulaput.